MiCA-regelgeving in de EU

1 januari 2024

De MiCA-regelgeving introduceert een uitgebreid kader voor de regulering van cryptoactiva binnen de Europese Unie, gericht op het bevorderen van financiële stabiliteit, bescherming van consumenten en het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering. Met zijn definitieve inwerkingtreding op 30 december 2024 biedt MiCA duidelijke richtlijnen en vereisten voor de hele sector.

Classificatie en Toepassingsgebied

MiCA classificeert cryptoactiva in drie hoofdcategorieën: Asset-Referenced Tokens (ARTs), Electronic Money Tokens (EMTs) en overige tokens. Hiermee worden gestandaardiseerde regels en beschermingsmechanismen opgezet, vooral voor stablecoins die als 'significant' worden aangemerkt en daarmee onder strengere regels vallen.

Verplichtingen voor Serviceproviders en Uitgevers

Crypto-asset serviceproviders (CASPs) moeten aan strengere eisen voldoen, waaronder het hebben van een kantoor in de EU en het implementeren van beleid voor antiwitwassen en gegevensbeveiliging. Daarnaast zijn er duidelijke regels opgesteld voor marketingcommunicatie en transparantie in prijsbeleid. Voor uitgevers van cryptoactiva introduceert MiCA de vereiste om een witboek te publiceren dat de belangrijkste kenmerken en risico's van het aangeboden actief beschrijft. Deze witboeken moeten duidelijk en eerlijk zijn en worden gepubliceerd voordat het crypto-actief aan het publiek wordt aangeboden of op een handelsplatform wordt genoteerd.

Ontdek meer van onze artikelen

Verdiep je in het laatste nieuws